N-VA weigert budget 2017 goed te keuren

Op 29 december 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, N-VA Zelzate, Parken en openbaar groen, Verkeer en mobiliteit

Het college van burgemeester en schepenen van Zelzate vroeg op 28 december aan de gemeenteraad om een budgetvoorstel 2017 en bijhorend meerjarenplan 2014-2019 goed te keuren. Alhoewel zij tot de meerderheid behoort besliste de N-VA deze financiële plannen niet goed te keuren en hiervoor uitstel te vragen tot eind januari. Dit is een logische houding aangezien N-VA helemaal niet betrokken werd bij de opmaak.

Uiteindelijk ging de meerderheid akkoord met het voorstel van N-VA om de goedkeuring van de begroting uit te stellen tot eind januari.

Tussenkomst van N-VA-schepen Martin Acke op gemeenteraad

De N-VA-fractie kan het voorliggende budget 2017 en bijhorend meerjarenplan 2014-2019 niet goedkeuren. Wij vragen uitstel tot de gemeenteraad van eind januari.

Wij nemen deze houding aan omdat N-VA helemaal niet betrokken werd bij de opmaak. Het budget bevat bovendien diverse uitgaven die niet afgesproken werden. N-VA wil als meerderheidspartij ook zijn verantwoordelijkheid nemen in het bestuur van Zelzate. De voorbije maanden hebben ikzelf en schepen Linda Vereecke meerdere keren bij de burgemeester en op het college aangedrongen op bespreking en overleg. Tevergeefs. Wij werden met een kluitje in het riet gestuurd. Wij zijn er mee bezig… het is nog te vroeg… Een dan toch beloofd meerderheidsoverleg twee weken terug is dan op het laatste moment afgeblazen door ziekte van de burgemeester.

In het huidig budgetvoorstel kan N-VA zich niet vinden.

Sport, park, gemeentehuis en brughuizen gaan met bijna alle financiële middelen lopen, terwijl de rest van de gemeente onvoldoende aandacht krijgt. Van de prioritaire doelstellingen die de meerderheid aan het begin van de legislatuur aankondigde blijft in het budget 2017 niet veel over. Er is te weinig aandacht voor een properder gemeente: de ongebruikte kredieten van het budget van 2016 voor het onderhoud en de herstelling van wegen, voetpaden en openbaar groen worden niet doorgeschoven naar 2017 en er komen hiervoor amper bijkomende middelen. Een aantal vroeger toegezegde projectsubsidies voor ondersteuning van de lokale economie en mobiliteit werden vergeten. Het college besliste de pompbelasting af te schaffen maar rekende de gevolgen van de minontvangsten niet door in het eindresultaat. De nieuwe sportsite is nog één en al onduidelijkheid en aanleg in 2017 is absoluut niet realistisch. Voor de sportsite wordt bovendien 500.000 euro extra geïnvesteerd voor de aanleg van een zorgpad (wat dat ook mag zijn), terwijl slechts 220.000 euro wordt voorzien voor de omgevingswerken en de parking van het nieuwe busstation.

De schepenen van N-VA- blijven steeds bereid tot constructieve samenwerking in de meerderheid. Intussen beloofde de burgemeester dat er overleg komt op 17 januari. Het is de bedoeling dat dit resulteert in een aangepast budget en meerjarenplan dat wel aanvaardbaar is voor de drie meerderheidspartijen. Eind januari kan dit dan ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Om de diensten van de gemeente verder te verzekeren kunnen we werken met een voorlopig twaalfde. Daarmee kan het gemeentebestuur zonder problemen verder werken tot eind januari. Dat gebeurde de voorbije jaren al meerdere keren omdat het budget tegen het einde van het jaar nog niet klaar was. Ook vorig jaar was dit het geval.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is