Wandelingen Zonneberg 2016

Op 10 maart 2016, over deze onderwerpen: Economie, Toerisme

Interview met Sophie Huysman, gids op Zonneberg

Sophie, jij bent gids op Zonneberg?

Ja, dat klopt. Onze gidsenvereniging heeft een overeenkomst met Zonneberg. De coöperatieve wil omwonenden en geïnteresseerden uit gans Vlaanderen laten kennis maken met het zonnepanelenproject. In het hoogseizoen gidsen wij wekelijks 1 à 2 groepen. Vorig jaar bezochten maar liefst 3.500 mensen Zonneberg, tijdens wandelingen of tijdens havendag en open wervendag.

Waarom bezoeken mensen Zonneberg?

Daar zijn verschillende redenen voor. Mensen uit de streek komen omdat ze de zonneberg, vroeger de gipsberg, kennen. Vroeger, toen de fosforzuurfabriek nog operationeel was, kon je de berg niet bezoeken. Nu kan dat wel. En dat trekt aan. Een andere reden voor een bezoek is dat mensen het verhaal achter de sanering en het zonnepanelenproject willen kennen. Ik merk een grote interesse bij mensen voor hernieuwbare energie. Heel vaak komen mensen ook voor het uitzicht. Zonneberg ligt op 50m hoogte. Je hebt er een fantastisch zicht over de Gentse haven en over Zelzate, Evergem en een deel van Zeeland. Bij goed weer kan je zelfs de kerncentrale van Doel zien liggen! Iets wat we natuurlijk graag verwerken in ons verhaal over de energietransitie. Heel bijzonder is het wanneer we tijdens wandelingen de brug van Zelzate zien opengaan en een reuzengroot zeeschip door de openstaande brug zien varen. Dan komen de fototoestellen tevoorschijn! 

Jullie krijgen ook bezoek van scholen?

Ja, we kregen al verschillende lagere en middelbare scholen over de vloer, maar we zijn ons nog verder aan het voorbereiden op aangepaste bezoeken voor scholen. Samen met de Artevelde Hogeschool en de provincie werken we educatieve pakketten uit. Van zodra we daarmee klaar zijn, zullen we dat verder bekendmaken.

Hoe kan ik me inschrijven voor een bezoek aan Zonneberg?

Geïnteresseerde individuen of groepen kunnen zich inschrijven voor de wandelingen uit het open aanbod. Nu zaterdag 12 maart om 10u start er zo'n wandeling. Meer info en hoe inschrijven vind je hier.

Wie met een groep Zonneberg wil bezoeken, kan dit aanvragen via info [at] meetjeslandsegidsen.be">info [at] meetjeslandsegidsen.be.

Wandelingen Zonneberg 2016 

  • Zaterdag 12 maart 2016 om 10u00
  • Zaterdag 14 mei 2016 om 10u00
  • Zaterdag 9 juli 2016 om 10u00
  • Zaterdag 10 september om 10u00
  • Zaterdag 12 november om 10u00

Info en inschrijvingen via deze link

Martin Acke
Schepen van Toerisme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is