Fietssnelweg Zelzate–Beveren–Antwerpen komt stukje dichterbij

Op 30 januari 2016, over deze onderwerpen: Verkeer en mobiliteit, Fietspaden

Op maandag 1 februari 2016 starten de werken aan de fietssnelweg tussen Wachtebeke (Axelsvaardeken) en Moerbeke (Terwestvaart). Dit traject van 3,2 km maakt deel uit van de fietssnelweg Zelzate – Beveren/Waaslandhaven – Antwerpen. Het is één van de laatste - en moeilijkst te realiseren - ontbrekende schakels voor de fietssnelweg Zelzate – Beveren – Antwerpen.

De werken
De werken starten op 1 februari 2016 en duren 100 werkdagen. Het traject loopt langs het waardevol natuurgebied Heidebos. Daarom worden tijdens het broedseizoen de werken geschorst tussen 15 maart 2016 en 1 juli 2016. Afhankelijk van de weersomstandigheden en rekening houdend met de schorsing tijdens het broedseizoen in het voorjaar en de bouwverlofperiode in de zomer, kan dit stuk gerealiseerd zijn tegen 31 oktober 2016.

Onderdeel van een netwerk van fietssnelwegen in de regio
Het Oost-Vlaamse fietssnelwegenplan, een netwerk van hoogkwalitatieve fietswegen, wil iedereen stimuleren om vaker de fiets te nemen naar werk, school, familie… over langere afstanden (5, 10, 20 km). De oude spoorbeddingen tussen Zelzate en Moerbeke en verder naar Sint-Gillis-Waas lenen zich hier heel goed voor en zijn als fietssnelweg geselecteerd tussen Zelzate (Gentse haven), de dorpen in het noorden van het Waasland, de Waaslandhaven en Antwerpen. Na de realisaties van het deel tussen Moerbeke en Sint-Gillis-Waas en een stuk in Wachtebeke, is nu Moerbeke–Wachtebeke aan de beurt.

Veilige kruispuntoplossingen
Het gaat om een traject van 3,2 kilometer. Het ontwerp houdt rekening met de doortocht langs het kwetsbare Heidebos en voorziet aangepaste verlichting en verharding en een realisatie buiten het broedseizoen. Daarnaast gaat bijzondere aandacht naar veilige kruispuntoplossingen. Fietsers op kruispunten met vooral lokale wegen zullen voorrang hebben op het autoverkeer, op voorwaarde dat de kruispunten grondig heringericht worden. Zo kunnen fietsers een traject vanaf Terwestvaart in Moerbeke tot aan de Stationsstraat in Wachtebeke – ongeveer 4 kilometer – non-stop afleggen. Dit beantwoordt aan de verwachtingen van een fietssnelweggebruiker. Eandis legde voorafgaand aan de aanleg van het fietspad een middendrukleiding aan in de ondergrond van deze oude spoorbedding, waardoor een bundeling van infrastructuren ontstaat.

Streefdoel: fietssnelweg Zelzate – Sint-Gillis-Waas in 2018
Na dit deeltraject zijn er nog twee ontbrekende schakels: de doortocht van Moerbeke langs het vroegere spoorrangeerstation van de suikerbietenfabriek – 0,7 kilometer – en het traject langs het Kloosterbos in Wachtebeke naar de fietstunnel onder de R4 ter hoogte van Rosteyne (Zelzate) en naar de ingang van Arcelor Mittal – samen ongeveer 2,5 kilometer. Streefdoel is om deze deeltrajecten te realiseren tegen 2018. Hiermee ontstaat een aaneensluitende route van Zelzate naar Sint-Gillis-Waas. Op het grondgebied Beveren wordt bekeken hoe een fietsverbinding naar de haven en Antwerpen best kan worden gerealiseerd; dit in overleg met de Provincie Antwerpen. Zo ontstaat een aaneensluitende route van de Gentse haven (Zelzate) tot aan de Antwerpse haven en de stad Antwerpen, en krijgt het noorden van het Waasland een hoogkwalitatieve fietsverbinding.

Martin Acke
Schepen van Verkeer en Mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is