VZW Zilverbos zal nieuwe rusthuis van Zelzate uitbaten

Op 2 december 2015, over deze onderwerpen: Ouderen- en gezinszorg, OCMW

De plannen van het nieuwe woonzorgcentrum bestaan al lang. Om allerlei redenen liet de realisatie op zich wachten. Begin 2013 nam de nieuwe Zelzaatse meerderheid direct het heft in handen. Om  de overheidssubsidies van 9 miljoen euro niet kwijt te spelen moest de nieuwbouw immers starten in maart 2014.

Met man en macht werd gezocht naar een betaalbare en duurzame oplossing om de 125 woongelegenheden waarvan 5 in kortverblijf niet alleen te realiseren maar ook op lange termijn te exploiteren. Aangezien zowel de gemeente als het OCMW financieel zeer weinig armslag hebben werd gekozen voor samenwerking met externe partners. Begin 2015 werd beslist om verder te onderhandelen met een consortium van twee vzw’s met veel kennis en ervaring op het vlak van woonzorgcentra: AZ Sint-Lucas uit Gent en Veilige Have uit Aalter.

Na eerdere goedkeuring op de OCMW-raad heeft de gemeenteraad op 30 oktober 2015 groen licht gegeven voor de oprichting van de vzw Zilverbos waarin naast beide voornoemde instellingen ook het OCMW en de gemeente zullen participeren. Op 31 oktober werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Zonder administratieve tegenslagen zal de vzw op 1 januari 2016 starten met de exploitatie van het huidige rusthuis.

Ondertussen schiet de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum Zilverbos goed op. We verwachten de afwerking in maart zodat in het voorjaar kan verhuisd worden. Na de verhuis wordt het oude Home Bloemenbos direct afgebroken en zal het snel plaats maken voor een nieuw complex met een zeventigtal assistentiewoningen. Op die manier kunnen we het woonzorgcentrum voorbehouden voor mensen met een zwaardere zorgprofiel en toch een oplossing bieden voor onze inwoners met lichtere zorgbehoefte.

De oppositiepartijen sp.a en PvdA hebben de voorbije jaren het personeel en de inwoners proberen wijsmaken dat de sociale dienstverlening in Zelzate door de centrumrechtse coalitie zou worden ontmanteld. Vandaag zien we het tegendeel: Zelzate gaat er zelfs sterk op vooruit. N-VA Zelzate is fier om dit prachtige project samen met VLD-SD en CD&V-Vrij Zelzate te kunnen realiseren.

Martin Acke
Eerste Schepen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is