Terug een stuk van fietssnelweg Zelzate naar Antwerpen afgewerkt

Op 16 januari 2017, over deze onderwerpen: Toerisme, Verkeer en mobiliteit, Fietspaden
Fietssnelweg

Deeltraject Wachtebeke (Axelsvaardeken) – Moerbeke (Terwestvaart) van fietssnelweg Zelzate – Beveren/Waaslandhaven – Antwerpen is afgewerkt

De Provincie Oost-Vlaanderen realiseerde i.s.m. het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid en de gemeenten Wachtebeke en Moerbeke, op gronden van de oude ‘suikerbieten’spoorlijn van Infrabel, een belangrijke schakel van 3,2 km op de fietssnelweg Zelzate/Gentse haven – Beveren/Antwerpse haven tussen Axelsvaardeken (Wachtebeke) en Terwestvaart (Moerbeke) (zie kaart).

Door hoogkwalitatieve, veilige, comfortabele en voldoende ruim gedimensioneerde fietsinfrastructuur aan te bieden worden meer en meer pendelaars overtuigd om de fiets te nemen. Daar wordt op ingezet en daar draagt de realisatie van dit stuk fietssnelweg aan bij. De oude spoorbeddingen tussen Zelzate en Moerbeke en verder naar Sint-Gillis-Waas zijn hiervoor heel geschikt en zijn als fietssnelweg geselecteerd tussen Zelzate (Gentse haven), de dorpen in het noorden van het Waasland, de Waaslandhaven en Antwerpen. Na de realisaties van het deel tussen Moerbeke en Sint-Gillis-Waas en een stuk in Wachtebeke, is nu Moerbeke – Wachtebeke aan de beurt. De dorpskernen Wachtebeke en Moerbeke worden hiermee op een veilige manier met elkaar verbonden, en het havengebied van Gent is op een veilige manier bereikbaar met de fiets.

Streefdoel: fietssnelweg Zelzate – Sint-Gillis-Waas in 2018
Na dit deeltraject zijn er nog drie ontbrekende schakels: 
•  De doortocht van Moerbeke langs het vroegere spoorrangeerstation van de suikerbietenfabriek 
•  Ombouw oude spoorbrug over de Langelede tot fietsbrug (2017) 
•  Het traject langs het Kloosterbos in Wachtebeke naar de fietstunnel onder de R4 ter hoogte van Rosteyne (Zelzate) en naar de ingang van Arcelor Mittal. Dit gebeurt in nauw overleg met het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) (wegbeheerder N449 en R4) 

Samen zijn deze schakels nog goed voor ongeveer 2,5 kilometer fietssnelweg. De planfase voor deze laatste drie onderdelen is ingezet. Streefdoel is om deze deeltrajecten te realiseren tegen 2018. Hiermee ontstaat een aaneensluitende route van Zelzate naar Sint-Gillis-Waas en Beveren.

Martin Acke
Schepen van Mobiliteit en Verkeer

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is