Gemeenteraad van 14 december 2015

Op 15 december 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, N-VA Zelzate

De zitting van de gemeenteraad ging door om 19.30 uur in de bovenzaal van het gemeentehuis, Grote Markt 1 te 9060 Zelzate.

AGENDA

De gemeenteraad vangt aan met het halfuurtje van de burger.

Een inwoner bekloeg zich over vandalisme en het onaangekondigd uitschrijven van parkeerboetes in de Koningin Astridlaan.

I. HULDIGINGEN

Aansluitend op het halfuurtje van de burger

-worden aan aantal personeelsleden gehuldigd wegens 25 of 30 jaar dienst en naar aanleiding van pensionering.

-wordt een inwoner gehuldigd voor het behalen van de titel en het gouden ereteken van Laureaat van de arbeid in de sector ambachtelijke schoenmakerijen en detailhandel in schoenen - ledernijverheid met het label “Meester in het beroep”.

II. OPENBARE ZITTING

11. Organogram eengemaakte organisatie gemeente-OCMW

Het Regeerakkoord van de Vlaamse Regering voorziet in een nieuwe structuur voor de lokale besturen, waarbij onder andere wordt gestipuleerd dat de OCMW’s uiterlijk tegen de start van de volgende lokale bestuursperiode volledig in de gemeentebesturen integreren.
Met het voorzien van gemeenschappelijke functies van secretaris en financieel beheerder gaf Zelzate in 2015 het formele startschot voor de integratie gemeente en OCMW.
Gebaseerd op een langetermijnvisie werd hiertoe een toekomstorganogram opgemaakt. De gemeenteraad keurt dit toekomstorganogram met bijhorende personeelsformatie goed.

2. Notulen gemeenteraad

De notulen van de gemeenteraad van 30 oktober 2015 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

3. Ontslag gemeenteraadslid – aktename

De gemeenteraad neemt akte van het ontslag als gemeenteraadslid met ingang van 1 maart 2016 van Veerle Roegies (VLD-SD). Zij zal worden vervangen door eerste opvolger Sigrid De Ridder.

4. Iveg - buitengewone algemene vergadering van 16 december 2015

Op 16 december 2015 vindt een buitengewone algemene vergadering plaats van de opdrachthoudende vereniging Iveg.

Agenda:

  1. Samenstelling van het bureau.
  2. Goedkeuring van het verslag van de jaarvergadering van 28 mei 2015.
  3. Kapitaalverhoging riolering.
  4. Begroting 2016.
  5. Vervanging lid Adviescomité Riolering.
  6. Rondvraag.

De gemeenteraad gaat akkoord met de agenda en draagt de gemeentelijke verte­genwoordiger Kristof Stevelinck op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad over de te behandelen agendapunten.

5. Straatnaamgeving Broeder Leopoldstraat - definitieve beslissing

Bij gemeenteraadsbesluit van 2 september 2015 werd principieel beslist om de de straatnaam Winkelstraat (deel waar de lokalen van de scouts zich bevinden) te wijzigen in Broeder Leopoldstraat.

Er werd een openbaar onderzoek uitgevoerd tussen 10 september 2015 en 10 oktober 2015 en daarbij werden geen bezwaren ingediend.
De cultuurraad heeft op 17 september 2015 gunstig geadviseerd.
De gemeenteraad keurt de wijziging van straatnaam naar “Broeder Leopoldstraat” goed.

6. Wijziging retributiereglement op de concessies op de gemeentelijke begraafplaats

De gemeenteraad beslist om het maximum aantal toegelaten urnen per nis te verhogen waarbij maximum 4 urnen per nis worden toegelaten. Het retributiereglement met de bedragen voor de concessies voor 15 en 50 jaar wordt hiervoor aangepast.

7. Goedkeuring algemene politieverordening van de haven van Gent

De gemeenteraad keurt de algemene politieverordening van de Haven van Gent met ingangsdatum 1 januari 2016 goed.

8. Politiereglement onderhoud van parken

Weldra staat de gemeente in voor het beheer van de parken op het grondgebied van de gemeente. De toegang, openbare rust, netheid, evenementen, aansprakelijkheid, enz… van het park wordt geregeld via het politiereglement van het park.

9. Goedkeuren motie in verband met Europese instandhoudingsdoelstellingen in het kader van Natura 2000

Natura 2000 is een Europees project om de biodiversiteit over heel Europa te beschermen, te bewaren en terug te verbeteren aan de hand van Speciale Beschermingszones (SBZ’s) waarvoor instandhoudingsdoelstellingen worden voorzien. Op Vlaams Niveau zullen instandhoudingsmaatregelen worden opgemaakt.
De gemeenteraad steunt een motie van de gemeente Kampenhout die bijkomende en diepgaandere vragen heeft en voorstellen bevat om constructief mee te werken/denken over de Europese instandhoudingsdoelstellingen in het kader van Natura 2000.

10. Retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein

De gemeenteraad voert met ingang van 1 januari 2016 een retributiereglement in op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein.

Aan de eigenaar van elke nutsvoorziening zal een retributie worden aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein.

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of op verzoek van de gemeente.

11. Aanpassingen huishoudelijk reglement gemeenteraad

Het agendapunt wordt teruggetrokken.

12. Mandaten VZW Zilverbos

De gemeente en het OCMW van Zelzate besloten al vroeger tot de oprichting van de vzw Woonzorgcentrum Zilverbos in het kader van een verzelfstandiging conform titel 8 hoofdstuk 4 van het OCMW-decreet. De gemeenteraad duidt schepenen Martin Acke (N-VA) en Marleen Maenhout (VLD-SD) aan als afgevaardigden van de gemeenteraad in de algemene vergadering van de vzw. Burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) wordt aangeduid als stemgerechtigd lid van de raad van bestuur. Martin Acke (N-VA) kan als voorzitter van de gemeenteraad de raad van bestuur met raadgevende stem bijwonen.

13. Bibliotheek – aanpassen gebruikersreglement bibliotheek

Om de dienstverlening te verbeteren wordt het gebruikersreglement van de speolotheek geïntegreerd in het gebruikersreglement van de bibliotheek. Op die manier is er eenvormigheid in de openingsuren en in de dienstverlening.

14. Bibliotheek – aanpassen retributiereglement bibliotheek

Het retributiereglement van de bibliotheek wordt aangepast omwille van de integratie van het reglement van de speolotheek in dat van de bibliotheek. De klanten kunnen vanaf 1 januari 2016 maximum 20 materialen kunnen ontlenen, zonder onderscheid van het soort materiaal.

15. Lestijdenpakket 2015-2016

Het lestijdenpakket voor het schooljaar 2015-2016 wordt goedgekeurd.

16. Schoolreglement - aanpassing

Het aangepaste schoolreglement wordt goedgekeurd.

17. Aanpassing aanvullend reglement politie op het wegverkeer

Het deel van de Wachtebekestraat tussen de Begonialaan en de E34/N49 is een doodlopend stuk weg behalve voor de hulpdiensten, voetgangers en fietsers en het is aangewezen om dit te signaleren om onbestemd autoverkeer te voorkomen. De Michel Gillemanstraat is een doodlopende privaatweg en het is aangewezen om dit te signaleren om onbestemd autoverkeer te voorkomen. De wegcode laat sedert 2013 het gebruik toe van het verkeerbord F45b “doodlopende weg, uitgezonderd voor voetgangers en fietsers”. Dit zal fietsers en voetgangers die de buurt niet kennen stimuleren de Wachtebekestraat en het achterliggende fietspad te gebruiken zodat dit kan bijdragen om het stappen en fietsen als duurzaam vervoermiddel te bevorderen.

De gemeenteraad keurt een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer goed teneinde beide straten te voorzien van de passende signalisatie.

18. Mededelingen / Kennisgevingen

De gemeenteraad neemt kennis van diverse verslagen

19. Verzoek tot aanpassen van het politiereglement inzake parkeren in de Fabiolalaan (op verzoek van de PVDA+-fractie)

De PVDA+-fractie vraag om het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer aan te passen in de Koningin Fabiolalaan zodat deels parkeren van voertuigen toegestaan op het voetpad mogelijk wordt aan de onpare kant van de straat. Aangezien dit technisch mogelijk is en de politie dit positief adviseert zal dit tegen een volgende gemeenteraad voorbereid worden.

20. Infrastructurele gevolgen samensmelting gemeente en OCMW (op verzoek van de sp.a-fractie)

De sp.a fractie stelde zich naar aanleiding van geruchten een aantal vragen omtrent het gebruik van de raadzal en de verhuisvan een aantal schepenen naar het vroegere Infrax-gebouw aan de Vredekaai.

21. Save-charter (op verzoek van de sp.a-fractie)

Op 18 november 2015 werd het save charter ondertekend door de burgemeesters van de gemeenten Moerbeke, Lochristi, Wachtebeke en Zelzate. De sp.a-fractie wenst te vernemen in hoever er reeds een actieplan opgesteld is voor het save charter en wat het inhoudt. Zij stelt voor om bijzondere aandacht te besteden aan de omgeving rond de scholen.

22. Motie lastenverlaging voor lokale besturen (op verzoek van de sp.a-fractie)

- De gemeenteraad zal op vraag van de sp.a-fractie

- De gemeenteraad zal op vraag van de sp.a-fractie aandringen bij de federale Minister van Pensioenen op een engagement om de duurzame financiering van de pensioenen niet uitsluitend ten laste te leggen van de lokale besturen.

23. Problemen met foute PMD-zakken (op verzoek van de PVDA+-fractie)

De PVDA+-fractie wijst erop dat er foute PMD-zakken in omloop zouden zijn. Zij vraagt dat het gemeentebestuur de handelaars en de bevolking wijst op het feit dat dergelijke PMD-zakken niet worden meegenomen door IDM. Uit onderzoek blijkt dat er bij het personeel van IDM een misverstand was omtrent de kenmerken van de IDM-zakken. Dit was reeds bijgestuurd.

24. Gevaarlijke situatie kruispunt R4-E.Caluslaan (op verzoek van de PVDA+-fractie)

De PVDA+-fractie grijpt twee recente verkeersongevallen op de R4 ter hoogte van het kruispunt Emiel Caluslaan/Koning Albertlaan aan om een aantal ingrepen ter verbetering van de veiligheid te vragen.

25. Ondersteuning Lichtpunt (op verzoek van de fracties PVDA+ en sp.a)

De gemeenteraad gaat niet in op de vraag om financiële tussenkomst te verlenen voor vzw Lichtpunt voor de organisatie van een kerstfeest in 2015 en 2016.

26. Aanpassen van de bewegwijzering op de invalswegen naar Zelzate om doorgaand verkeer te vermijden (op verzoek van de PVDA+-fractie)

De huidige bewegwijzering rond Zelzate maakt geen enkel onderscheid tussen Zelzate-Oost of West. De PVDA+-fractie legt een voorstel voor om op de bewegwijzering beide delen van de gemeente goed aan te geven, zodat autobestuurders via de invalswegen aan de juiste zijde van het kanaal terechtkomen. Dit kan onnodig verkeer vermijden.

Einde van de gemeenteraad

Aangezien de fracties VLD-SD, de CD&V Vrij Zelzate en een deel van de sp.a-fractie de gemeenteraad hadden verlaten voor het afwerken van de agenda kon voorgaand punt niet meer behandeld worden en kon de voorzitter van de gemeenteraad Martin Acke (N-VA) niet anders dan de zitting sluiten. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is